نشریه دوجنسگرایی
با اینکه در سالهای اخیر منابع مفید بسیاری در زمینه همجنسگرایی، تراجنسیها و تراجنسیتیها به زبان فارسی منتشر شده است، آثار بسیار محدودی تاکنون در زمینه دوجنسگرایی در دسترس خواننده فارسیزبان قرار گرفته است.
اطلاعات کم و گاهی دور از واقعیت، سبب شده تا دوجنسگراهراسی و دوجنسگراستیزی در فضای فارسی زبان نه تنها در میان دگرجنسگرایان بلکه در میان همجنسگرایان نیز شایع شود.
سایت «دوجنسگرا» در تلاش است تا طیف متنوعی از منابع موجود در زمینه دوجنسگرایی در زبان انگلیسی را به خوانندگان فارسیزبان معرفی کند.
این منابع نه تنها در فرآیند هویتیابی و شناخت گرایش جنسی به دوجنسگرایان کمک میکند بلکه میتواند برای طیف متنوعی از مخاطبین فارسی زبان مفید و آگاهیبخش باشد.
امید است این کتابخانه در نهایت به کاهش دوجنسگراستیزی، خشونت و پیشداوری در جامعه دگرباشان فارسی زبان کمک کند و اطلاعات لازم را در اختیار کاربران فضای مجازی قرار دهد.
نشریه دوجنسگرایی Journal of Bisexualityنشریه دوجنسگرایی یک نشریه علمی بین رشتهای و پژوهشی-دانشگاهی است که از سال ۲۰۰۰ در آمریکا منتشر میشود. این نشریه تا کنون موضوعات متنوعی ازجمله دوجنسگراهراسی، هویت جنسی، رابطه دوجنسگرایان زن و مرد با تراجنسیها و همجنسگرایان زن و مرد، جنبش دوجنسگرایی، روابط موازی، ازدواج، بازنمایی دوجنسگرایان در رسانهها، دین، جوانان، سلامت، ایدز، نظریه کینزی، نظریه کوئیر و آموزش جنسی را مورد تحلیل قرار داده است. در مقاله مشترکی که میکی الیسون و جان الیا، دو تن از موسسان این نشریه نوشتهاند، (۱) به دلایل ایجاد این نشریه اشاره شده است:
- دوجنسگرایان هیچ صدای مستقلی در فضای آکادمیک ندارند و تحقیقات منتشر شده در زمینه دوجنسگرایی بسیار محدود است.
- در طول تدریس سکسوالیته در دانشگاه مشاهده میشد که اغلب دانشجویان دوجنسگراستیزند و تصورات نادرست غالبی در مورد دوجنسگرایان دارند. مثل اینکه دوجنسگرایان عامل انتقال بیماری ایدز از همجنسگرایان به دگرجنسگرایان هستند، آنها نمیتوانند والدین خوبی باشند، هویت ثابتی ندارند یا اینکه در واقع همجنسگرا هستند اما شجاعت ابراز آن را ندارند و ....
در این مقاله الیسون که خود زنی همجنسگراست، توضیح میدهد که با تحقیقاتی که قبل و بعد از آغاز انتشار این نشریه انجام داده ، به این نتیجه رسیده است که دوجنسگراستیزی بیش از همجنسگراستیزی در بین دگرجنسگرایان آمریکایی رواج دارد. همچنین از سوی دیگر این دو مشاهده میکردند که در سازمان های ال جی بی تی، دوجنسگرایان به حاشیه رانده میشوند.
گردآورنده اولین ویژهنامههای این نشریه درباره مردان دوجنسگرا مینویسد (۲) که قرار بود این ویژهنامهها به صورت یک کتاب منتشر شوند، اما هیچیک از ناشرانی که در آن زمان کتابهای مرتبط با مسائل الجیبیتی را منتشر میکردند، حاضر به چاپ این کتاب نشدند، چرا که معتقد بودند این کتاب به اندازه کافی خریدار نخواهد داشت. بنابراین او تصمیم گرفت که محتوای کتاب را در قالب دو ویژهنامه در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ در مجله دوجنسگرایی منتشر کند. کتاب «مردان دوجنسگرا؛ آشکارسازی از هر راهی» در نهایت در سال ۲۰۰۵ منتشر شد. او مخالفت ناشران برای چاپ کتابش را بخشی از جریان به حاشیه راندن دوجنسگرایان در جنبش الجیبیتی آمریکا میداند. بر اساس تحلیلی که در یکی از مقالات نشریه دوجنسگرایی ارائه شده است،(۳) از ابتدای انتشار این نشریه در سال ۲۰۰۰ تا سال ۲۰۱۱، بیشتر مقالات منتشر شده در آن، مانند اکثر نشریات علمی بینالمللی انگلیسیزبان دیگر، درباره کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده آمریکا بوده است. همچنین مانند سایر منابع منتشر شده در زمینه دوجنسگرایی، زنان دوجنسگرا بیش از مردان دوجنسگرا مورد تحلیل قرار گرفتهاند. علاوه بر مقالات تحلیلی آکادمیک، برخی از مطالب این نشریه نیز به خصوص در شمارههای اول در قالبهای هنری مثل نقاشی، شعر، داستان کوتاه، نوشتههای شخصی و گاهی نیز مطالب اکتیویستی و کنشگری منتشر شدهاند که میتواند نشانهای از پیوند نزدیک منتشرکنندگان این نشریه با جنبش دوجنسگرایی باشد. برخی از شمارههای این نشریه همچنین در قالب کتاب هم منتشر شدهاند از جمله:
- زنان دوجنسگرا در قرن بیست و یکم(۴): این مجموعه شامل مجموعه متنوعی از مقالاتی است که دیدگاههای زنان دوجنسگرا را از جمله در زمینه سیاست، فرهنگ و روانشناسی تجزیه و تحلیل میکند.
- تحقیقات معاصر در زمینه دوجنسگرایی(۵): در این مقالات تعداد زیادی از تحقیقات جدید در زمینه دوجنسگرایی مورد بررسی قرار گرفته است از جمله: دوجنسگرایان رنگینپوست، مسائل سلامت روانی، دوستی زنان و الگوهای رابطه.
- مردان دوجنسگرا؛ آشکارسازی از هر راهی (۶): این مجموعه از نوشتههای شخصی، دربرگیرنده تجربیات متنوع دوجنسگرایان مرد است که اغلب نادیده گرفته شده یا به عنوان یک «دوجنسگرا» جدی گرفته نشدهاند.
علاوه بر این گروهی از نویسندگان نشریه «دوجنسگرایی» در سال ۲۰۱۳ راهنمایی برای پژوهش و نگارش با احترام به حقوق دوجنسگرایان- با الهام ار راهنمای مشابهی که پیش از این برای نگارش درباره ترنسسکشوالها نوشته شده بود- ارائه کردهاند. خلاصه ای از این راهنما پیش از این در سایت دوجنسگرا منتشر شده است. پینوشت: ۱- ELIASON, MICKEY & JOHN P. ELIA (2011) Reflections about Bisexuality and the Journal of Bisexuality, Journal of Bisexuality, 11:412–۴۱۹ ۲- BEEMYN, GENNY (2011) Looking Back on Publishing with the Journal of Bisexuality, or How a Genderqueer Person Ended Up Editing the First Works on Bisexual Men, Journal of Bisexuality, 11:389–۳۹۳٫ ۳ - ELIA, JOHN P. & MICKEY ELIASON (2012) A Decade of the Journal of Bisexuality: Some Notes on Content and Future Directions, Journal of Bisexuality, 12:4–۱۲, ۲۰۱۲ Journal of Bisexuality, 12:4–۱۲٫ ۴- Bisexual Women in the 21st Century, edited by Dawn Atkins, 2003, Haworth Press ۵- Current Research on Bisexuality, edited by Ronald C. Fox, 2004, Harrington Park Press ۶- Bi Men: Coming Out Every Which Way, edited by Ron Jackson Suresha & Pete Chvany, 2005, Harrington Park Press
نمایش
کلیه نظرات پس از بررسی و تایید مدیر وبسایت، بهصورت عمومی منتشر میشوند