آویشن، طعمدهنده سالم زندگی جنسی
آویشن،
آموزشگر حرفهای سلامت و لذت جنسی است و بیش از یک سال است که برنامههای رادیویی تولید میکند و بیپرده درباره سلامت و لذت جنسی، برای همه افراد، فارغ از جنس، جنسیت و گرایش جنسی سخن میگوید و پرسشها را پاسخ میدهد. اولین برنامه رادیویی آویشن در زمستان سال ۱۳۹۴ منتشر شد و آویشن تا بهار سال ۱۳۹۶ همچنان در وبسایت دوجنسگرا منتشر میشد. تیم دوجنسگرا و آویشن تصمیم گرفتند برای آویشن وبسایتی مجزا تهیه کنند تا تماس مخاطبان با او راحتتر باشد. وبسایت آویشن به آدرس https://avishanx.com هماکنون آرشیوی نزدیک به ۳۰ برنامه در موضوعات مختلف از جمله ساختار اندام جنسی منتسب به زنان، ارگاسم، اختلالات نعوظ، فانتزیهای جنسی و … را در خود جای داده است. آویشن با مخاطبانش در تلگرام، اینستاگرام، توییتر، سوند کلود، فیسبوک و هم از طریق ایمیل([email protected]) در تماس است و برنامههای رادیوییاش در رادیورنگینکمان هم پخش میشوند. با آویشن به گپ نشستهایم.
دوجنسگرا: آویشن عزیز، ما تو را با صدایت و برنامههای رادیوی میشناسیم. دوست داریم بیشتر درباره تو بدانیم. ممکنه خودت را معرفی کنی و از تجربههای زندگیات برامون بگی؟ چند سالته، کجا زندگی میکنی و در چه رشته دانشگاهی تحصیل کردهای؟
آویشن: من سی و یک سال دارم و الان نزدیک به یک دهه است که در آمریکا تحصیل و زندگی میکنم. بعد از اینکه تحصیلاتم در زمینه مهندسی و علوم طبیعی تمام شد متوجه شدم که به علوم انسانی و اجتماعی خیلی علاقه دارم. به همین دلیل تصمیم گرفتم تا وارد رشته مطالعات زنان بخصوص زیرشاخه جنسیت و گرایش جنسی بشوم. با وجود اینکه به تئوری و فلسفه جنسیت خیلی علاقه دارم یکی از مسائلی که خیلی کم در محیطهای آکادمیک در موردش صحبت میشه خود روابط جنسی و همچنین برخورد روزمره و کاربردی ما با مسائلی مثل روابط عاطفی، گرایش جنسی و هویت جنسیتی است. به همین دلیل به سمت کنشگری و آموزش در این زمینه روی آوردم و با گذراندن دورههای مختلف تحت نظر کنشگران و آموزشگران حرفهای مسائل جنسی کار حرفهای رو در این زمینه آغاز کردم. فکر میکنم من همیشه در مورد مسائل جنسی از جمله روابط عاطفی، جنسیت، و گرایش جنسی کنجکاو بودم. من با اینکه در خانوادهای روشنفکر و نسبتاً آزاد بزرگ شدم، آموزش خیلی کمی در مورد مسائل جنسی داشتم و آموزشی هم که از طرف جامعه و در مدرسه داده میشد بیشتر مخرب بود تا مفید. تنها اطلاعاتی که به ما داده میشد همراه با ترس و شرم بود و من یادمه که سالهای سال فکر میکردم بیمار هستم چون نمیدونستم چه چیزی طبیعیه و چه چیزی نه. بعدها متوجه شدم که این اتفاق برای خیلی افراد میافته و نداشتن اطلاعات درست در مورد بدن و کارکردش، در مورد اینکه توافق جنسی چیه و روابط سالم به شکل هستن، در مورد گرایش جنسی و هویت جنسی و خیلی موارد دیگه چقدر میتونه به سلامت جسمی و روانی افراد آسیب بزنه و روند زندگی رو مختل کنه. متاسفانه صحبت کردن در مورد مسائل جنسی جدی گرفته نمیشه با اینکه تأثیرش روی اعتماد به نفس و سلامت روانی افراد حتی خارج از روابط عاطفی و جنسی هم فوقالعاده است.
دوجنسگرا: پس تو هم مثل خیلی از ما سالها در فضایی پر از تابو زندگی کردی و به اطلاعات دسترسی نداشتی. خب حالا که شغلت یا بهتر بگیم یکی از شغلهات آموزشگری حرفهای سلامت و لذت جنسیه ، چرا با اسم مستعار کار میکنی؟
آویشن: کارکردن در زمینه آموزش مسائل جنسی پیچیده است. به دلایل متعددی صحبت کردن در مورد مسائل جنسی واکنشهای تندی در خیلی افراد بهوجود میاره. برای اغلب ما روابط جنسی منبع شرم، ترس، خشم، درد، حس گناه و خیلی احساسات قوی دیگه است.
همینطور وقتی نوبت به مسائل جنسی میرسه بحث تنوع و تفاوت نادیده گرفته میشه. از نظر فرهنگی یک سلسله مراتبی وجود داره که دگرجنسگرا بودن، تکشریکی، ازدواج و همانجنسیتی بودن رو نه تنها تشویق میکنه بلکه به عنوان تنها روش خوب و سالم زندگی به ما ارائه میکنه. این الگو نه تنها از نظر علمی ساختار پیچیده و طبیعی بدن و ذهن انسانها رو نادیده میگیره بلکه میتونه موجب ایجاد تعصب و تندروی هم بشه. یعنی هر کسی که که روشهای زیاد دیگهای هم برای داشتن یک زندگی خوب و سالم وجود داره، این واقعیت رو بیان کنه مورد تمسخر و تهدید واقع میشه. متاسفانه حتی در آمریکا هم این مسئله وجود داره که بعضی افرادی که در مورد مسائل جنسی آزادانه حرف میزنن زندگی شخصیشون مورد تهدید واقع میشه.
دوجنسگرا: تا حالا نزدیک به ۳۰ برنامه رایویی ساختی. بیشترین پرسشهایی که شده مربوط به چی بوده؟
آویشن: بیشترین نوع سوالهایی که میشه در مورد اینه که آیا شکل و اندازه اندام جنسی یا عملکرد و رفتار جنسیام طبیعی است یا نه. این حس طبیعی بودن و به اصطلاح نرمال بودن خیلی افراد رو نگران میکنه. چون باز برمیگردیم به این باور نادرست که تنها یک روش برای نرمال بودن، رابطه جنسی خوب داشتن و روابط عاطفی سالم داشتن وجود داره. باوری که دائما در فرهنگ و رسانهها بازتولید میشه. یکی از اهداف مهم آموزش مسائل جنسی باید این باشه که هر فرد بزرگسالی با هر اندامی، هر توانایی و هرگونه گرایش جنسی و هویت جنسیتی لایق این هست و میتونه روابط جنسی و عاطفی خوب و رضایتبخشی داشته باشه.
دوجنسگرا: از چه منابعی برای ساختن برنامهها و پاسخ دادن به پرسشها استفاده میکنی؟
آویشن: این سوال جالبیه چون شناخت ما از مسائل جنسی هم از نظر علمی، هم روانشناختی و هم از دید حقوق بشری داره خیلی سریع تغییر میکنه. وقتی نوبت به مسائل جنسی میرسه بیشتر اطلاعاتی که در دسترس عموم قرار داره و حتی توسط بسیاری از پژوهشگران رفتار جنسی تهیه میشه شدیداً تحت تأثیر باورهای شخصی و همینطور هنجارهای اجتماعی فرهنگ و زمانیه که این مطالب درش تولید شده. اگر به تاریخ علم در مورد مسائل جنسی در چند دهه گذشته نگاه کنید میبینید حجم اطلاعاتی که به عنوان علم اما بر حسب باورهای نادرست از جمله مردسالاری، دگرباشستیزی، ترنسستیزی و میانجنسیهراسی به عموم ارائه شده زننده است که البته متأسفانه باید بگم که همچنان هم ادامه داره. به عنوان مثال دانشمندان تازه درسال ۱۹۹۸ شکل کامل کلیتوریس رو کشف کردند، چون قبل از اون تاریخ به هر دلیلی اهمیت فهمیدن شکل و کارکرد کلیتوریس، تنها اندامی در انسان که فقط و فقط وظیفهاش ایجاد لذته، برای کسی بخصوص در جامعه علمی مردانه اولویت نداشته. به خاطر تمام این دلایل من در مورد انتخاب منابعام خیلی حساسیت نشون میدم. آموزش مسائل جنسی شامل خیلی جوانب از جمله جنبه پزشکی، روانشناختی، اجتماعی و حقوقبشری میشه و آموزش درست باید همه این جوانب رو در نظر بگیره. همینطور تجربه شخصی افراد و تفاوتهای اونها هم مهمه و نباید نادیده گرفته بشه. به نظر من وظیفه کسی که در زمینه مسائل جنسی کار میکنه اینه که نه تنها با آخرین نتایج تحقیقات در زمینه عملکرد و رفتار جنسی آشنا باشه، بلکه روش تحقیق رو هم زیر سوال ببره. مثلاً آیا اقلیتهای جنسی مورد تحقیق بودن یا نه، چه پیشفرضهایی در مورد رفتار و علاقه جنسی افرادی که مورد تحقیق واقع شدن ممکنه وجود داشته باشه، نتیجه این تحقیقات چقدر با هنجارهای اجتماعی همخوانی داره و شامل نادیدهانگاری چه گروههایی میشه و خیلی موارد دیگه. همینطور نتیجه فعالیت کنشگران مسائل جنسی و جنسیتی هم خیلی فهم ما رو در زمینه روابط جنسی و عاطفی و بخصوص گرایشهای جنسی و هویت جنسیتی تغییر داده. به عنوان مثال حتی در پنج تا ده سال اخیر فهم و دید ما نسبت به این مسائل کاملا تغییر کرده و امروزه ما میدونیم که هویتجنسیتی و گرایشجنسی چقدر میتونن برای بعضی افراد سیال و برای بعضی دیگه ثابت باشن و این باور داره در جوامع کمکم جا میافته.
دوجنسگرا:در مورد ادبیاتی که استفاده میکنی برای خیلیها شاید سوال پیش بیاد. اینکه داری کلمات عامیانهای رو که برای بعضیها جنبه زشت و نامناسب داره در برنامههات میگی تازگی داره. دلایلت رو در این زمینه توضیح بدی؟
آویشن: وقتی برای شروع برنامهها داشتیم برنامهریزی میکردیم این یکی از سوالهای اصلی برای ما بود. در اکثر منابعی که به فارسی وجود دارن تمایزی بین اندام جنسی و جنسیت وجود نداره و یک نوع یکسانپنداری هست که با نادیده گرفتن واقعیت بدن انسان و پیچیدگی جنس، جنسیت، و گرایش جنسی در مورد مسائل جنسی بیش اندازه کلیگویی میکنه. به عنوان مثال مطلبی در مورد رفتار جنسی مردان منتشر میشه و شما میبینید فرضیاتی وجود داره ازجمله اینکه مرد بودن یعنی اندام جنسی خاصی داشتن و تمایلات جنسی خاصی داشتن و همچنین گرایش جنسی خاصی داشتن. در حالی که خیلی افرادی که مرد هستن اصلاً در این قالب نمیگنجن. امروزه ما میدونیم که در جامعه فقط مرد و زن وجود نداره و مرد و زن بودن مبنای درستی برای صحبت کردن در مورد عملکرد اندام جنسی و رفتار جنسی نیست. این برخورد دوگانه با مسائل جنسی نه تنها پایه علمی نداره بلکه از نظر اجتماعی و حقوق بشری هم فوقالعاده مخربه. به همین دلیل این مهمه که وقتی در مورد مسائل جنسی آموزش داده میشه پیشفرضها کنار گذاشته بشه و از ادبیات دقیق استفاده بشه نه ادبیاتی که کلیگویی میکنن و موجب نادیدهانگاری میشن. برای من همیشه مهم بوده تا در مورد مسائل جنسی شرمزدایی بشه چون شرم یکی از بزرگترین موانع سر راه یادگیری هست. این درسته که کلماتی که در فارسی برای اندام جنسی استفاده میشه اغلب در قالب فحش هستن اما این کلمات به خودی خود زشت نیستن و این به اصطلاح زشتی فقط به این دلیله که دارن یک اندام جنسی رو توصیف میکنن. یعنی صحبت کردن در مورد بدن خودمون به فحش تبدیل شده و برای من مهم بود تا این روند تغییر جهت پیدا کنه. بنابراین این تصمیم با این آگاهی گرفته شد که بعضی از این کلمات به خاطر بار منفی که همیشه باهاشون همراه بوده ممکنه به سختی پذیرفته بشن اما این واقعیتیه که نیاز به آموزش و فرهنگسازی داره. و شما نمونه مثبت این فرهنگسازی رو در کشورهای دیگه هم میبینید. در آمریکا من میبینم که بیان کلمات عامیانهای که اندام جنسی رو توصیف میکنن - اما توسط آموزشگران مسائل جنسی داره ازشون استفاده میشه - زمانی خیلی زشت بود. در واقع به خاطر این نوع آموزش هست که امروزه مردم عادی این ادبیات رو در اختیار دارن تا در مورد بدن خودشون اونطور که براشون حس خوبی ایجاد میکنه صحبت کنن. امید من اینه که این فرهنگ در زبان فارسی ساخته بشه و به عنوان یک آموزشگر مسائل جنسی من وظیفه خودم میدونم تا استفاده درست از این کلمات رو جا بندازم.
دوجنسگرا: و سوال آخر، حرف آخر با مخاطبهاته. دوست داری چی بهشون بگی؟
آویشن: اول از همه میخوام از اشتیاق و علاقه مخاطبها برای یادگیری مسائل جنسی تشکر کنم و اینکه این قدم شاید یکی از سختترین قدمها باشه. وقتی نوبت به مسائل جنسی میرسه خیلی افراد به دلایل گوناگون نیازی به یادگیری در این زمینه نمیبینن و با ترس و شرم و یا اعتماد به نفس کاذب پیش میرن که میتونه به خودشون و اطرافیانشون آسیب بزنه. فکر میکنم چیزی که خوبه همیشه یاد همهمون باشه اینه که به تجربیات و احساسات خودمون اعتماد کنیم و وقتی دنبال راهنمایی و اطلاعات بیشتردر زمینه مسائل جنسی میگردیم این رو در نظر داشته باشیم که هر کسی برخورد منحصر به فرد خودش رو با این مسائل داره و این شامل من هم میشه. اگر شکل بدن شما اندام جنسی شما یا تمایلات جنسی و عاطفی شما در فرهنگ غالب نمیگنجه مشکل از شما نیست بلکه مشکل از محدودیتهای اون طرزتفکر است.
نمایش
کلیه نظرات پس از بررسی و تایید مدیر وبسایت، بهصورت عمومی منتشر میشوند