دوجنسگرا یکساله شد. ۸ مارس، روز برابریخواهی جنسیتی
زینب: سلام سوده : سلام زینب: این هفته یه مناسبت مهم داریم: هشت مارس روز جهانی زن سوده: ۱۷ اسفند روز جهانی مبارزه برای حقوق برابر جنسیتیه و دوجنسگرا هم یکساله میشه. توی این یه سالی که گذشت ما کلی مطلب در مورد دوجنسگرایی و همه جنسگرایی تولید کردیم و تو روز جهانی مشاهدهپذیری دوجنسگرایی هم کارمون رو با رادیو رنگین کمان شروع کردیم. زینب: آره ۲۳ سپتامبر اول مهر، روز جهانی مشاهده پذیری دوجنسگرایی بود که اولین بار صدای دوجنسگرا پخش شد. سوده: و حالا هم یه چند وقتی هست که مجموعه پادکستهای آویشن رو تولید میکنیم.
خب این فرصت خیلی خوبی بود که بتونیم توی جامعه رنگین کمانی درباره دوجنسگراها و دوجنسگرایی و همهجنسگرایی حرف بزنیم.
زینب: آویشن مجموعه پادکستهای آموزش لذت و سلامت جنسی برای همه جنسها، همه جنسیتها و همه گرایشهای جنسیه و فقط مربوط به دوجنسگرایی و دوجنسگراها نیست.
سوده: درسته. اینها دقیقا دلایلی بودن که ما دوجنسگرا رو راه انداختیم. برای این که یه صدا به دوجنسگراها توی فضای فارسی بدیم.
زینب: آره ما از اولش هم می خواستیم درباره سیالیت جنسیتی صحبت کنیم درباره اینکه هویت و گرایش جنسی آدم ها فقط محدود به زن یا مرد، دگرجنسگرا یا همجنسگرا نیست و جنسیت خیلی پیچیده تر از این حرف هاست سوده: در واقع ما میخواستیم این جای خالی رو پر کنیم. این جای خالی موجب میشد بایفوبیا یعنی دوجنسگراستیزی یا بایاریژر یعنی محو دوجنسگرایی خودآگاه و ناخودآگاه توی فضای فارسیزبان ترویج بشه و خب این یه تبعیض آشکاره.
زینب: برای همین هم بود که ۸ مارس رو برای شروع کارمون انتخاب کردیم هشت مارس از سال ها پیش که شروع کردیم به فعالیت در حوزه زنان برامون روز مهمی بوده سوده: فعالیت در حوزه زنان یعنی مبارزه با تبعیضهایی که دستهای از انسانها بخاطر زن بودنشون باهاش مواجه میشن.
تبعیض بر اساس گرایش و هویت جنسیتی هم شکل دیگهای از فرهنگ مردسالاره و بر خلاف تصور رایج، تلاش توی این دو تا حوزه یعنی تلاش برای حقوق برابر جنسیتی و تلاش برای حقوق برابر رنگینکمانیها نباید با هم تضادی داشته باشند. زینب: اساس مردسالاری همیشه این بوده که همه آدم ها یا مردن و یا زن ان. اینکه مردها قدرت این رو دارن که یک زن رو انتخاب کنن و زن باید منتظر بمونه که یه مرد رویایی بیاد سراغش و یه خانواده تشکیل بدن که زن توش خونه داره و مرد خرج خونه رو می ده.
در واقع مردسالاری رو نمی شه جدا از این کلیشه هایی دید که بر اساس رابطه مرد با زن شکل گرفته. رابطه با هم جنس همه این نقش های جنسیتی رو به هم می ریزه برای همین هم هست که در جامعه های مردسالار این قدر دید منفی ای نسبت به افرادی که با هم جنس شون رابطه دارن وجود داره زنی که عاشق یه زن می شه دیگه اون زن مطیعی نیست که محتاج یه مرده که ازش مواظبت کنه و زندگی اش رو تامین کنه وقتی هم که دو تا مرد عاشق هم هستن تقسیم کاری که بین زن ضعیف و مرد قوی در خانواد تعریف شده بوده دیگه بی معنی می شه سوده: اینها خیلی پیچیدهتر از این چند تا جمله است اما تعریف این نقشها و این مرزها اینقدر قویه که موجب میشه کسی که خودش رو ترنس میدونه، در معرض انواع خشونتها از پذیرفته نشدن و طرد شدن از طرف خانواده و جامعه و قانون، تا خشونتهای فیزیکی و حتی قتل قرار بگیره.
حالا فکر کنین یه فرد ترنس خودش رو همجنسگرا یا دوجنسگرا هم هویتیابی کنه یا اصلا رفتار جنسیش جز دگرجنسگرایی باشه. انگار که هر کسی باید فقط یه دونه رو انتخاب کنه: از اول تا آخر عمرش زن باشه یا مرد باشه یا از اول تا آخر عمرش یا دگرجنسگرا باشه یا همجنسگرا. هیچ رفتار و گرایش و هویتی هم غیر اینها پذیرفته نیست.
مثلاً وقتی نوبت به مردهای دوجنسگرا میرسه این تبعیضها خودشون رو خیلی واضح نشون میدن. مردهای دوجنسگرا توی جامعه حتی از زنهای دوجنسگرا هم بیشتر به حاشیه رونده میشن. در حالیکه به دلیل پیشداوریهای غلط هم که شده، زنان دوجنسگرا برای مردها جذابتر و رابطه باهاشون پرهیجانتر محسوب میشه، زنها کمتر حاضر میشن مردهای دوجنسگرا رو بپذیرن، چه برسه به رابطه داشتن باهاشون. زینب: اتفاقا توی صفحه فیسبوک ما تعداد مردها دو برابر تعداد زنهاست ولی مردها بیشتر برای ما پیغام میفرستن تا علناً کامنت بذارن یا صداشون رو برای رادیو بفرستن.
امیدواریم به زودی مردهای دوجنسگرای بیشتری احساس راحتی بکنن که از خودشون و تجربه هاشون حرف بزنن. سوده: یکی از پیشداوری هایی که اتفاقاً خیلی آزاردهنده است و باعث سرکوب مردهای دوجنسگرا میشه این تصور غلطه که مردهای دوجنسگرا ویروس اچآیوی ایدز رو از جامعه مردان همجنسگرا وارد جامعه زنان دگرجنسگرا کردن. ما تو روز جهانی مبارزه با شیوع ایدز مقاله بلندی در این مورد که بر اساس تحقیقات نوشته شده بود روی وبسایت منتشر کردیم و توی پادکست هم در موردش حرف زدیم.
زینب: توی این یک سال گذشته ما مطلبهای خیلی مختلفی درباره دوجنسگرایی و همه جنسگرایی نوشتیم.
این که اصلا دوجنسگرایی و همه جنسگرایی چیه؟ چقدر تو دنیا رایجه؟ چه آدمهای معروفی دوجنسگرا بودن یا هستن؟ چه تبعیضاتی علیه دوجنسگراها رایجه؟ و اصلا اینکه دوجنسگراها تو کشورهای مختلف چه کارهایی برای اعتراض به این ها کردن؟ چه کتاب هایی نوشتن و چه گروه هایی درست کردن که از حق خودشون دفاع بکنن. سوده: یکی از کارهای دیگهای که توی مدت کردیم این درست کردن کتابخونه دوجنسگرا بود.
ما در طول ۲۰ هفته یه مجموعه از شبکهها، کتابها، گروههای حمایتی و فیلمها و سریالهای مربوط به دوجنسگراها رو از کشورهای مختلف معرفی کردیم. هدف این پروژه که با همکاری سازمان بینالمللی OutRight Action International اقدام آشکار جهانی انجام شد، این بود که مخاطبهای فارسیزبان با منابع در دسترس آشنا بشن، حتی اگر به یک زبون دیگه جز فارسیه.
زینب: برای آینده برنامههای بیشتری داریم، مثل همکاری با گروهها و شبکههایی که سالهاست توی کشورهای دیگه روی مسائل دوجنسگراها کار میکنن، تمرکز بر نقض حقوق بشر دوجنسگراها در سراسر دنیا و تولید مطالب و ترجمه کتاب و از اون مهم تر ساختن شبکهای از دوجنسگراها و همهجنسگراهای ایرانی که بتونن با صدای بلند، حتی بصورت ناشناس توی فضای امن حضورشون رو اعلام کنن و به این نادیده گرفته شدن پایان بدن و از همدیگه حمایت بکنن. سوده: راستی غیر از توییتر، فیسبوک، گوگل پلاس و اینستاگرام و کانال تلگرام از همین امروز میتونید به محتوای تولید شده توسط دوجنسگرا از طریق شبکه توشه دسترسی داشته باشید. توشه یه شبکه ماهوارهای روی یاهسته که میتونید از طریق اون فایل و نرمافزارهایی رو دانلود کنین و روی کامپیوترتون بازشون کنین بدون اینکه نیاز به اینترنت یا فیلترشکن داشته باشین. زینب: از اینکه یک سال همراه ما بودین و با هم قدم به قدم پیش رفتیم، خیلی خوشحالیم و به آینده ای عاری از هر نوع تبعیض جنسی و جنسیتی امیدوار میشیم.
نمایش
کلیه نظرات پس از بررسی و تایید مدیر وبسایت، بهصورت عمومی منتشر میشوند