هفده می یا بیست و هفت اردیبهشت روز جهانی مبارزه با الجیبیتیفوبیا،
امروز از دگرباشهراسی و رنگینکمانیهراسی صحبت میکنیم . ۱۷ می، ۲۷ اردیبهشت IDAHOTB روز جهانی مبارزه با ال جی بی تی فوبیا، یعنی دگرباشهراسی و یا ستیز با رنگینکمانیهاست. ما قبلا درباره واژههای رنگینکمانی و دگرباش و غیره، مفاهیم و خوبیها و بدیهاشون توضیح دادیم، ولی توی این ویدیو از واژه دگرباش استفاده میکنیم که جملهها کوتاه باشه. خب، ببینیم این ال جی بی تی فوبیا چیه؟ این واژه ترکیبی، دو قسمت داره. بخش اولش الجیبیتی و بخش دوم فوبیا است. فوبیا کلا یه ترس بیپایه و اساسه.
مثلا کسی که فوبیای ارتفاع داره، از پرواز میترسه یا کسی که فوبیای تاریکی یا تنها موندن داشته باشه از بودن در این موقعیتها هراس داره. اما از نظر علم روانشناسی هر فوبیا و ترس بیپایه و اساسی مشکلیه که میتونه با آموزش و کمک گرفتن از افراد متخصص حل بشه پس ال جی بی تی فوبیا یا دگرباشهراسی هم حتما میتونه با آموزش و آگاهی از بین بره. اگر میخواین بخش اول این کلمه ترکیبی، یعنی الجیبیتی رو بهتر بفهمین و بدونین دگرباش و رنگین کمانی یعنی چی، ازتون دعوت میکنیم ویدئوی دیگه ما رو درباره «واژههای رنگینکمانی» تماشا کنین. این ویدئو رو میتونین توی حسابهای دوجنسگرا در شبکههای اجتماعی که آخر همین ویدیو آدرسهاشون رو میبینین، پیدا کنین. اما خلاصه بگیم دگرباش یا رنگینکمانی یه اصطلاح کلیه برای اشاره به گروههای مختلفی از افراد که:
- همجنسگران یعنی فقط به همجنسشون گرایش دارن
- دوجنسگران یعنی به بیشتر از یک جنس ویا جنسیت گرایش دارن
- ترنس هستن یعنی جنسیت خودشون رو متفاوت با جنسیتی که موقع تولد بهشون نسبت دادن میدونن
- میانجنسی هستن و بدنشون به لحاظ زیستشناسی نه تمام ویژگیهای قالبی «زن» را داره و نه تمام ویژگیهای قالبی «مرد» رو
- هیچجنسگران و میل جنسی یا عاطفی ندارن
دگرباشهراسی نگرش منفی نسبت به یکی یا همه گروههاییه که نام بردیم مثلاً این تصورات نادرست در فضای فارسی زبان رایجان:
- رابطه با همجنس غیر طبیعیه
- ترنس ها بیمار روانیان یا خطای طبیعت
- دوجنسگراها به همه نظر دارن و نمیتونن تو رابطه تعهد داشته باشن
- همه همجنسگراها در دوران کودکی مورد تجاوز و سواستفاده جنسی قرار گرفتن
- همجنسگراها، دوجنسگراها یا ترنسها نمیتونن والدین خوبی بشن
اما همه این تصورات غلط و بیپایه و اساسه و همونطور که گفتیم با آگاهی برطرف میشه شاید بخواید بدونین این اسم طولانی IDAHOTB از کجا اومده. همونطور که حدس زدین این یه مخففه
- I اول international یعنی بینالمللیه
- D هم اول day یعنی روزه
- A هم اول against یعنی ضده
بقیهاش هم به همین آسونیه :
- Ho نماینده homophobia به معنی همجنسگراستیزی
- T هم اول کلمه ترنسفوبیا
- B هم اول واژه biphobia به معنی دوجنسگراستیزیه
۱۷ می ۲۰۰۴ برابر با ۲۷ اردیبهشت ۱۳۸۳ اولین روزی بود که ایداهوتبی گرامی داشته شد. فعالین دگرباش و رنگینکمانی تصمیم گرفتن در این روز به تبعیضی که در همه دنیا به خاطر گرایش جنسی و هویت جنسیتی وجود داره اعتراض کنن و توجه سیاستمدارها، فعالین اجتماعی و رسانه و در کل مردم دنیا رو به این موضوع جلب کنن اوایل اسم این روز کوتاه تر و فقط IDAHO بود یعنی روز جهانی مبارزه با همجنسگراهراسی چند سال بعد حرف T هم اضافه شد تا IDAHOT روز مبارزه با ترنسهراسی هم باشه و دست آخر هم چند سال پیش شد IDAHOBiT تا شامل مبارزه با دوجنسگراهراسی هم بشه و در سال ۲۰۱۸ اسم این روز و هشتگهاش در فضای مجازی IDAHOTB هستن این تغییر درست مثل تغییر در عبارت LGBT بود که پیشتر دیدیم چطور به تدریج حروف دیگری هم بهش اضافه شد البته بعضیها ترجیح میدن از دگرباشستیزی و رنگینکمانیستیزی یا lgbtnegativity به جای دگرباشهراسی و رنگینکمانیهراسی lgbtphobia استفاده کنن چون معتقدن افرادی که این عقاید رو دارن از دگرباشها و رنگینکمانیها ترس ندارن بلکه به اونها نگاه منفی و تبعیض آمیز دارن به طور کلی همه کمپینها و سازمانهای دگرباشها و رنگینکمانیها در سراسر دنیا مدام دارن سعی میکنن به تنوع گرایشهای جنسی و هویتهای جنسیتی اهمیت بیشتری بدن تا گروههای بیشتری رو شامل بشن. به خاطر همین هم در سالهای اخیر خیلیهاشون اسمشون رو عوض کردن یا یه توضیح کوتاه به اسمشون اضافه کردن تا به همه رنگینکمانیها اطمینان بدن که ازشون حمایت میکنن دگرباشستیزی تاثیر منفی عمیقی روی سلامت روانی و حتی جسمی افراد دگرباش و رنگینکمانی داره. رنگینکمانیها بیشتر از دیگران دچار افسردگی و بیماریهای روانی دیگه میشن، بیشتر امکان داره که دست به خودکشی بزنن و حتی بیشتر احتمال داره که به بیماریهای جسمی مرتبط با اضطراب و فشار روانی مثل بیماریهای قلبی مبتلا بشن شاید شما هم شنیده باشین و بدونین که علاوه بر این روز جهانی، رنگینکمانیهای ایرانی هم یه روز هم مختص به خودشون دارن اول مرداد روز ملی اقلیتهای جنسی ایران یا روز ملی دگرباشان جنسی ایران از سال ۱۳۸۹ گرامی داشته میشه. همون طور که گفتیم این روزهای ملی یا بینالمللی بهانهای هستن برای توجه و اعتراض به تبعیضهای هر روزه و مشکلات ناشی از اون. امیدواریم شما هم به مناسبت روز جهانی مبارزه با دگرباشستیزی و البته هر روز:
- بیشتر دقت کنین که آیا گفتهها نوشتهها، شوخیها و رفتارهاتون دگرباشستیز هست یا نه؟
- و سعی کنین در مقابل دگرباشستیزی سکوت نکنین
- و این ویدئو رو با دوستانتون به اشتراک بذارین
از این که این ویدیو رو تماشا کردین ازتون ممنونیم. برای این که باقی ویدیوها و مطالب تولید شده ما رو ببینید و زودتر به دستتون برسه، عضو صفحهها و کانالهای ما در شبکههای اجتماعی بشین.
نمایش
کلیه نظرات پس از بررسی و تایید مدیر وبسایت، بهصورت عمومی منتشر میشوند