صفحه اصلی آخرین مطالب پادکست‌ها چندرسانه‌ای دانلود جستجو EN
مقاله‌ها

ساقی قهرمان: خودم را دو جنس‌گرا می‌دانم

۲۶ اردیبهشت ۹۶

ساقی قهرمان: خودم را دو جنس‌گرا می‌دانم

زینب پیغمبرزادهساقی قهرمان سال‌ها در نشریات مختلف دگرباش و همین‌طور در سازمان دگرباشان جنسی ایران فعال بوده است.

او هم‌چنین به عنوان یک شاعر شناخته شده‌ است.

در حالی‌که گاهی رسانه‌ها از او به عنوان لزبین یاد می‌کنند، او خود را دوجنس‌گرا می‌داند.

در مصاحبه‌ای که با ساقی قهرمان به مناسبت ۱۷ می روز جهانی مبارزه با همجنس‌گراستیزی، دوجنس‌گراستیزی و ترنس‌ستیزی داشته‌ایم، او از تجربه مواجه‌اش با دو جنس‌گراستیزی می‌گوید و از لزوم آموزش به جامعه درباره سیالیت جنسیتی.

از نظر او«در شرایطی که همجنس‌گرایی در تقابل با دگر جنس‌گرایی، برای کسب حقوق اجتماعی تلاش می‌کند، دو جنس‌گرایی می‌تواند بن‌بست ذهنی مردم یا کوتاه‌فکری عمومی مردم نسبت به قطعیت‌های هویت جنسیتی و گرایش‌ جنسی را کمرنگ و محو کند.

دو جنس‌گرایی، جامعه‌ انسانی را به سمتی می‌برد که آزادی و انتخاب و اندیشه، معنایی عمیق‌تر و پایاتر دارند.

   شما یکی از پایه‌گذاران سازمان دگرباشان جنسی ایران بودید و سال‌هاست که در این سازمان فعالیت می‌کنید. جمعی که سازمان ایرکو را پایه‌گذاری کرد، با چه استدلالی از واژه کوییر یا دگرباش در نام این سازمان استفاده کرد؟

در سال ۲۰۰۶، وقتی که ما در مورد تغییر نام سازمان از سازمان همجنس‌گرایان ایرانی به نامی فراگیرتر گفتگو می‌کردیم، عبارت «کوئیر» بهترین گزینه برای نامی به زبان انگلیسی بود، اما برای نامی که به فارسی، فراگیر و شامل شاخه‌های اقلیت‌های جنسی باشد، عبارت «دگرباش» می‌توانست مثل عبارت «دگراندیش»، تعریفی مناسب از زیست و رویکرد اجتماعی اقلیت‌های جنسی به دست بدهد. ما سر عبارت «دگرباش جنسی ایرانی» توافق کردیم، اما ما این عبارت را نساخته‌ایم. عبارت «دگرباش جنسی» را اولین بار، شهرام شهرزاد، وبلاگ نویس گی که وبلاگ هزارو یک‌شب را اداره می‌کرد، در مقاله‌ای انتقادی و تند که در وبلاگش خطاب به مهران مدیری نوشته بود، استفاده کرد و به او پیشنهاد کرد که به جای استفاده از لقب‌های بی‌معنا و اهانت آمیز در مورد شاخه‌های مختلف اقلیت‌های جنسی، مثلاً به جای دوجنسه خطاب کردن یک هم جنس‌گرا، از عبارت دگرباش جنسی استفاده کند و توضیح کاملی هم داده بود. بنابراین، ما در سازمان، از عبارتی استفاده کردیم که پیش از ما از سوی یکی از وبلاگ‌نویس‌های معتبر و پرکار و خوش‌فکر گی معرفی شده بود. شهرام شهرزاد پیشگام ایده‌های شجاع و روشن‌گر زیادی بود؛ مثلاً نامه‌ی سرگشاده‌ای که در اولین دوره‌ ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد خطاب به رئیس جمهور ایران نوشت، متنی بی نظیر است و یا کارزاری که در مقابل پرشن بلاگز و مسدودکردن دسته‌جمعی وبلاگ‌های همجنس‌گراها راه انداخت و پرشن بلاگز را وادار به بازگشایی وبلاگ‌ها کرد، حرکتی آگاه و موفق بود. منظورم این است که عبارت دگرباش، بی‌ریشه و سازمانی نیست.

به عنوان یک شاعر و یک فعال اجتماعی فکر می‌کنید، واژه‌هایی که برای توصیف گرایش‌های جنسی استفاده می‌کنیم، چه اهمیتی دارند؟

من به عنوان شاعر، نظری متفاوت از من به عنوان فعال اجتماعی دارم. منِ شاعر عقیده دارد که واژه‌ها باید مطرح شوند و با جسارت و نوآوری به فرهنگ و جامعه خورانده شوند. منِ فعال اجتماعی عقیده دارم که باید عبارت‌هایی استفاده شوند که حسی خوشایند و محترمانه در مخاطب/جامعه ایجاد کنند و بر همین اساس، رفتار جامعه با فرد را هم تحت تأثیری مثبت قرار دهند. حالا شما با من شاعر مصاحبه می‌کنید یا با من فعال اجتماعی؟

  بسیاری از رسانه‌ها از شما به عنوان یک هم جنس‌گرا نام می برند. آیا خودتان هم از این واژه در معرفی یا تعریف خودتان استفاده می‌کنید یا در گذشته استفاده کرده‌اید؟ چرا؟

من همیشه خودم را دو جنس‌گرا معرفی کرده‌ام. خودم را دو جنس‌گرا می‌دانم و تعریفی که از دو جنس‌گرایی دارم، بیش از آن که به معشوق من اشاره داشته باشد، به من اشاره دارد یعنی من خودم را بر طیفی از جنسیت می‌بینم که که مشخصاً این یا آن نیست، زن یا مرد نیست، و از این زاویه است که به دیگری، به عنوان معشوق نگاه می‌کنم و از این زاویه، جنسیت او را نمی‌بینم مگر آن که این جنسیت به شدت جنسیت‌زده باشد. بر اساس همین تعریف، خودم را همجنس‌گرا هم تعریف می‌کنم به این معنی که من وقتی به شخصی تمایل پیدا می‌کنم، جنسیت خودم و او را همجنس می‌بینم، چه مرد نامیده شود و چه زن. من هیچ وقت خودم را لزبین معرفی نکرده‌ام. به نظر من تفاوت عبارت‌های گی و لزبین با همجنس‌گرا این است که در دو عبارت اول، ابتدا به جنسیت اشاره می‌شود بعد به گرایش جنسی. در عبارت آخر، همجنس‌گرا، فقط به گرایش جنسی اشاره دارد. یعنی من هیچ‌وقت خودم را به عنوان یک همجنس‌گرای زن، یک لزبین معرفی نکرده‌ام و شباهتی بین خودم و ویژگی‌های جنسیتی و احساسی و اجتماعی لزبین‌ها ندیده‌ام؛ در واقع من در طول زندگی‌‌ام کمتر توانسته‌ام خودم را متعلق ببینم. اما رسانه‌ها از زمانی آشکارا در مورد گرایش جنسی من حرف زدند که ما رسماً سازمان را فعال و شروع به کار کردیم. در این مدت، بارها در رسانه‌های ایرانی و غیرایرانی من را لزبین هم خوانده‌اند و من هیچ وقت مگر زمانی که در حال گفتگو با خبرنگار بوده‌ام، این تعریف را اصلاح نکرده‌ام. از نظر من، یک: اهمیتی نداشته. دو: در سال‌های اول فعالیت سازمان تأکید بر وضعیت همجنس‌گرایان زن ایران،‌ ایجاد بلندگو برای همجنس‌گرایان زن ایران و مطرح کردن شرایط همجنس‌گرایان زن ایران، از تعریف دقیق گرایش جنسی و هویت جنسی شخصی خودم اهمیت بیشتر داشت.

حالا سال‌ها گذشته و نه تنها شمار چهره‌های فعال لزبین ایرانی زیاد شده، در داخل ایران هم گروه‌های لزبین‌ شبکه‌های خود را دارند و شیوه‌های زندگی خودشان را تمرین و عمل می‌کنند و این جامعه به نسبت ده سال بسیار قوی‌تر و گسترده‌تر شده. حالا به نظر خودم، به چند دلیل اشاره به گرایش خود من به عنوان دوجنس‌گرا برایم عزیزتر شده؛ از این گذشته، بعد از سال‌هایی که گذشت و این همه کار که شد، زمان آن رسیده که بگویم به نظر من، در شرایطی که همجنس‌گرایی در تقابل با دگرجنس‌گرایی، برای کسب حقوق اجتماعی تلاش می‌کند، دوجنس‌گرایی می‌تواند بن‌بست ذهنی مردم یا کوتاه‌فکری عمومی مردم نسبت به قطعیت‌های هویت جنسیتی و گرایش‌ جنسی را کمرنگ و محو کند. دوجنس‌گرایی، جامعه‌ انسانی را به سمتی می‌برد که آزادی، انتخاب واندیشه، معنایی عمیق‌تر و پایاتر دارند.

چند وقت پیش اشاره کردید که سال‌ها قبل در شعرخوانی در سال ۲۰۰۲ و مصاحبه با نشریه «ماها» در سال ۲۰۰۵ درباره دوجنس‌گرایی‌تان صحبت کرد‌ه‌اید.

چرا پس از آن دیگر از این واژه در رسانه‌ها در معرفی خودتان استفاده نکردید؟

بعد از آن سیلی جاری شد. در ۲۰۰۷ و شروع به کار سازمان دگرباشان جنسی ایرانی، که امکان هر گونه تجمل، از جمله ویرایش گاه به گاه تعریف لزبین در مورد من را از یادم برد. علاوه بر این، بیشتر این عنوان‌ها در رسانه‌های ایران، تعریف نبودند، توهین و اهانت بودند. اما در رسانه‌های خارج از ایران اگر دقت کنید، هیچ وقت به من لزبین نگفته‌اند. همجنس‌گرا گفته‌اند. گاهی مطرح کرده‌ام که من همجنس‌گرا هستم، اما همجنس من چه کسی است؟ یا درمورد ابهام جنسیتی خودم توضیح داده‌ام. مثلا در سال ۲۰۱۰ در کنفرانس بین‌المللی وکلا در تورنتو، وقتی در مورد خودم و کنشگری صحبت می‌کردم، برای اولین بار مسئله‌ای را مطرح کردم که تا آن موقع در بین جامعه‌ دگرباش غیرایرانی به آن پرداخته نشده بود. توضیح دادم که من جنسیت ندارم و شناختی از جنسیت ندارم؛ اگر چه به همجنس خودم کشش دارم، اما این همجنس، برای من، لزوما زن یا مرد نیست، من به عدم آشکاری جنسیت در دیگری تمایل پیدا می‌کنم.

تا به حال احساس کرده‌اید که سیالیت سکسوالیته شما در جمع دگرجنس‌گرایان یا همجنس‌گرایان ایرانی پذیرفته نیست؟ در جمع‌های غیرایرانی چه طور؟

خاطره‌های من به سال‌های ۲۰۰۰ برمی‌گردد، و جمع‌های کوچک‌ همجنس‌گراها، که وقتی توضیح می‌دادم که دوجنس‌گرا هستم، با من به عنوان دروغگو یا فریبکار یا گیج یا گاگول برخورد می‌کردند. همجنس‌گراها، به‌ خصوص آن زمان، نه تنها شناخت درستی از خودشان نداشتند، از شاخه‌های دگرباشی جنسی شناختی نداشتند و اساسا دوجنس‌گرایی را به عنوان شاخه‌ای از اقلیت‌های جنسی نمی‌شناختند. دگرجنس‌گراها در آن سال‌ها،‌ در این مورد اصلاً به حساب نمی‌آیند چون همجنس‌گرایی را انحراف می‌دانستند و دو جنس‌گرایی را انحراف نیمه‌وقت. در جمع‌های غیرایرانی هم دوجنس‌گراها به شدت منزوی بودند. در کلوب‌های دگرباش‌ها هم دوجنس‌گراها منزوی بودند. تقریباً چند سالی است که مثلاً در تورنتو گروه‌های کنشگری دوجنس‌گراها فعال شده‌اند و صدای جامعه‌ی دوجنس‌گرا را مطرح می‌کنند، اما هنوز به شدت منزوی و به شدت کم‌کار هستند. بخش بزرگی از رفتار عجیب وغریب همجنس‌گراها نسبت به دوجنس‌گراها به بی‌سوادی عمیق جامعه‌ دگرباش نسبت گرایش جنسی و هویت جنسیتی برمی‌گردد.

اگر دقت کرده باشید، مثلاً تراجنسی‌ها، همجنس‌گراها را منحرف می‌دانند. همجنس‌گراها، تراجنسی‌ها را بیمار می‌دانند. هر دو، دوجنس‌گراها را «همجنس‌باز» (به معنی خراب) می‌دانند. این برخوردها، به بیسوادی و عدم شناخت برمی‌گردد.

فکر می‌کنید چه راهکارهایی برای پذیرش سیالیت سکسوالیته در میان دگرجنس‌گرایان و همین طورهمجنس‌گرایان وجود دارد؟

حرف ماها از خودمان به عنوان کسانی که سیالیت جنسیت را تجربه کرده‌ایم و سیالیت جنسیت را زندگی می‌کنیم و آموزش. آموزش، مهم است. بیسوادی در مورد گرایش‌های جنسی و هویت‌های جنسیتی، بیداد می‌کند.    

کلیدواژه‌ها: #فارسی#دوجنسگرا#ساقی قهرمان#کوییر#دوجنسگرایی و دوجنسگراها#مقاله‌ها

این مطلب را به اشتراک بگذارید

مشاهده بخش نظرات و نوشتن نظر

نمایش

نظرت رو بنویس

کلیه نظرات پس از بررسی و تایید مدیر وب‌سایت، به‌صورت عمومی منتشر می‌شوند

سایر مطالب

بیشتر
راهنمای نوشتن گزارش درباره اجتماع دوجنس‌گرایانراهنمای نوشتن گزارش درباره اجتماع دوجنس‌گرایانیکی از ما - قسمت پنجم: نور ملایمیکی از ما - قسمت پنجم: نور ملایمپناهجویان دگرباش جنسی؛ فراموش شده در ترکیهپناهجویان دگرباش جنسی؛ فراموش شده در ترکیهسیالیت جنسی: کوئیر، دگرجنسگرا و هر چیز دیگری که احساس می‌کنیدسیالیت جنسی: کوئیر، دگرجنسگرا و هر چیز دیگری که احساس می‌کنید"آویشن" از راه می‌رسد"آویشن" از راه می‌رسددگرباشی جنسی در پیشگاه فقه، قانون و جامعه‌ی ایراندگرباشی جنسی در پیشگاه فقه، قانون و جامعه‌ی ایرانما تنها نیستیم: مالکوم ایکسما تنها نیستیم: مالکوم ایکسیکی از ما – قسمت هشتم: خواب و بیداریکی از ما – قسمت هشتم: خواب و بیدارعلیرضا امیرقاسمی: دوجنسگرایی بیماریستعلیرضا امیرقاسمی: دوجنسگرایی بیماریستدوجنس‌گرایان، جنبش زنان و جنبش دگرباشان جنسی ایراندوجنس‌گرایان، جنبش زنان و جنبش دگرباشان جنسی ایران»ما تنها نیستیم «فریدا کالو»ما تنها نیستیم «فریدا کالواصطلاحات و تعاریف دگرباش و رنگین‌کمانیاصطلاحات و تعاریف دگرباش و رنگین‌کمانیروایت های ما : سیامکروایت های ما : سیامکیکی از ما - قسمت شانزدهم: کوله پشتییکی از ما - قسمت شانزدهم: کوله پشتی⁨چه طور درباره مسائل افراد ترنس صحبت کنیم؟⁨چه طور درباره مسائل افراد ترنس صحبت کنیم؟روز والدین ترنسروز والدین ترنسما تنها نیستیم - کیت براونما تنها نیستیم - کیت براونسوال هایی که نباید پرسید!سوال هایی که نباید پرسید!دوجنس گرائی و گفتمان دگرجنسگرامحوردوجنس گرائی و گفتمان دگرجنسگرامحورقتل یک زن دوجنسگرا و مادرش در آمریکاقتل یک زن دوجنسگرا و مادرش در آمریکابیانیه ایلگای اروپا در محکومیت حمله‌های اخیر دولت ترکیه علیه دگرباشان این کشوربیانیه ایلگای اروپا در محکومیت حمله‌های اخیر دولت ترکیه علیه دگرباشان این کشور«من اولین فرد دوجنس‌گرایی بودم که درخواست پناهندگی‌ام در آمریکا پذیرفته شد»«من اولین فرد دوجنس‌گرایی بودم که درخواست پناهندگی‌ام در آمریکا پذیرفته شد»روایت‌‌های هیچ‌جنسگراهای ایرانیروایت‌‌های هیچ‌جنسگراهای ایرانیدلایل تبعیض همجنس‌گرایان علیه دوجنس‌گرایاندلایل تبعیض همجنس‌گرایان علیه دوجنس‌گرایاننشریه دوجنسگرایینشریه دوجنسگراییبررسی کتاب «نظریه کوییر و دوجنسگرایی»بررسی کتاب «نظریه کوییر و دوجنسگرایی»IDAHOTB روز جهانی مبارزه با دگرباش‌هراسی و دگرباش‌ستیزیIDAHOTB روز جهانی مبارزه با دگرباش‌هراسی و دگرباش‌ستیزیهشت چیزی که فقط اگر میان‌جنسی به‌دنیا آمده باشید، می‌دانیدهشت چیزی که فقط اگر میان‌جنسی به‌دنیا آمده باشید، می‌دانیدیکی از ما - قسمت اول: جیره‌بندییکی از ما - قسمت اول: جیره‌بندیالفبای رنگین‌کمانیالفبای رنگین‌کمانیروز جهانی حقوق بشر و دوجنسگرایانروز جهانی حقوق بشر و دوجنسگرایانبررسی مفهوم دوجنسگراییبررسی مفهوم دوجنسگراییغیبت شخصیت های دوجنسگرا در کتاب های کودکان و نوجوانانغیبت شخصیت های دوجنسگرا در کتاب های کودکان و نوجوانانطرح‌هایی از «Paws of Pride » برای ماه افزایش آگاهی درمورد دوجنسگراهاطرح‌هایی از «Paws of Pride » برای ماه افزایش آگاهی درمورد دوجنسگراهاعشق آزاد: رهایی نهاییعشق آزاد: رهایی نهاییفایده گرایی، دگرجنسگرامحوری و پورن دگرباشانفایده گرایی، دگرجنسگرامحوری و پورن دگرباشانخودکشی در جامعه رنگین‌کمانی بعد از مهاجرتخودکشی در جامعه رنگین‌کمانی بعد از مهاجرتدور دنیا: زنده باد تیم دوجنس‌گرا!؛دور دنیا: زنده باد تیم دوجنس‌گرا!؛دگرجنسگراهنجاری چیست؟ و چطور در فمنیسم شما بروز پیدا می‌کند؟دگرجنسگراهنجاری چیست؟ و چطور در فمنیسم شما بروز پیدا می‌کند؟معرفی کتاب : معنویت پذیرنده دوجنسگرایی؛ دوجنسگرایان مومنمعرفی کتاب : معنویت پذیرنده دوجنسگرایی؛ دوجنسگرایان مومنوقتی شما یک پناهنده دوجنس‌گرا هستید، چه بر سرتان می‌آید؟وقتی شما یک پناهنده دوجنس‌گرا هستید، چه بر سرتان می‌آید؟ال.جی.بی.تی ایران «بی» نداردال.جی.بی.تی ایران «بی» نداردوضعیت پناهندگان دگرباش در اسپانیاوضعیت پناهندگان دگرباش در اسپانیامعرفی دو منبع اطلاع‌رسانی : مجله‌ دوجنسگرا و تارنمای دوجنسگراییمعرفی دو منبع اطلاع‌رسانی : مجله‌ دوجنسگرا و تارنمای دوجنسگراییبازتولید دوجنسگراستیزی در قالب دفاع از همجنسگرایانبازتولید دوجنسگراستیزی در قالب دفاع از همجنسگرایانراه‌های محافظت از خودمان در قرنطینهراه‌های محافظت از خودمان در قرنطینهمعرفی انجمن فرانسوی  بی‌کوز Bi'Causeمعرفی انجمن فرانسوی بی‌کوز Bi'Causeمعرفی رمان:‌ دوست پسرها با دوست دخترهامعرفی رمان:‌ دوست پسرها با دوست دخترهاطیف هویت‌های جنسیتی غیردوگانهطیف هویت‌های جنسیتی غیردوگانهجیمی ویلدمن: فردی با هویت غیردوگانهجیمی ویلدمن: فردی با هویت غیردوگانهیکی از ما - فصل دوم - قسمت سوم: لبه تیغیکی از ما - فصل دوم - قسمت سوم: لبه تیغآشکارسازی به عنوان یک دوجنسگراآشکارسازی به عنوان یک دوجنسگراخبرنامه رنگین‌کمانی ۱ تا ۷ مهرماه ۱۳۹۶خبرنامه رنگین‌کمانی ۱ تا ۷ مهرماه ۱۳۹۶رابطه با مردان دوجنسگرا برای زنان چگونه است؟رابطه با مردان دوجنسگرا برای زنان چگونه است؟روز مقابله با دگرباش‌هراسی و دگرباش‌ستیزی همراه درگ کویین ایرانی Beardney Spearsروز مقابله با دگرباش‌هراسی و دگرباش‌ستیزی همراه درگ کویین ایرانی Beardney Spearsمن سارا، ۱۸ ساله و دوجنسگرا‎من سارا، ۱۸ ساله و دوجنسگرا‎روز مشاهده‌پذیری افراد ترنسروز مشاهده‌پذیری افراد ترنسآیا افراد ترنس از دنیای دوست‌یابی حذف شده‌اند؟آیا افراد ترنس از دنیای دوست‌یابی حذف شده‌اند؟تحقیقات CBC: سوال نهاد حمایتی حقوقی در مورد شباهت‌های موارد پناهجویی براساس گرایش جنسیتحقیقات CBC: سوال نهاد حمایتی حقوقی در مورد شباهت‌های موارد پناهجویی براساس گرایش جنسیدوجنسگرایی همیشه هنجارها را به چالش کشیده است، حتی در دنیای کوییردوجنسگرایی همیشه هنجارها را به چالش کشیده است، حتی در دنیای کوییرروایت های ما :‌ ماندگارروایت های ما :‌ ماندگارما تنها نیستیم : تاراما دو لمپیکاما تنها نیستیم : تاراما دو لمپیکایکی از ما - قسمت ششم: ما نباید بمیریمیکی از ما - قسمت ششم: ما نباید بمیریمهمجنس‌گرایی و دوجنس گرایی − مفهوم شناسی، تطبیق، عالمان سنتی، و روشنفکران مسلمانهمجنس‌گرایی و دوجنس گرایی − مفهوم شناسی، تطبیق، عالمان سنتی، و روشنفکران مسلمانمرد دوجنسگرای اهل برونئی علیه قانون مجازات جدید این کشور صحبت می‌کندمرد دوجنسگرای اهل برونئی علیه قانون مجازات جدید این کشور صحبت می‌کندیکی از ما - قسمت دهم: نقطه امنیکی از ما - قسمت دهم: نقطه امنگشودگی یا ناگشودگی منابع اسلام شیعی در مواجهه با همجنس خواهی از منظر محققان شیعهگشودگی یا ناگشودگی منابع اسلام شیعی در مواجهه با همجنس خواهی از منظر محققان شیعهاول مهرماه، روز جهانی مشاهده‌پذیری دوجنسگراییاول مهرماه، روز جهانی مشاهده‌پذیری دوجنسگراییسلامت روانی زنان دوجنسگراسلامت روانی زنان دوجنسگرانقد و بررسی مدل رشد هویت دوجنس‌گرانقد و بررسی مدل رشد هویت دوجنس‌گراما تنها نیستیم - کیرستن سینماما تنها نیستیم - کیرستن سینمامجله کائوس‌گ‌ل با عنوان دوجنسگرایی+ منتشر شدمجله کائوس‌گ‌ل با عنوان دوجنسگرایی+ منتشر شدجنبش جهانی دوجنس‌گرا با کلیشه‌ها می‌جنگد و به دنبال مشاهده‌پذیری استجنبش جهانی دوجنس‌گرا با کلیشه‌ها می‌جنگد و به دنبال مشاهده‌پذیری استسخنرانی سوده راد در اولین نشست جانبی سازمان ایلگا درباره حقوق دوجنسگرایان در سازمان مللسخنرانی سوده راد در اولین نشست جانبی سازمان ایلگا درباره حقوق دوجنسگرایان در سازمان مللکرونا و پناهجویان ایرانی دگرباش در ترکیهکرونا و پناهجویان ایرانی دگرباش در ترکیهاعتراض دوجنسگرایان و دگرباشان جنسی آمریکا به دوجنسگراستیزی رسانه‌هااعتراض دوجنسگرایان و دگرباشان جنسی آمریکا به دوجنسگراستیزی رسانه‌هاآویشن، طعم‌دهنده سالم زندگی جنسیآویشن، طعم‌دهنده سالم زندگی جنسیمن دوجنسگرا هستممن دوجنسگرا هستممحو دوجنسگرایی در «آبی گرم‌ترین رنگ است»محو دوجنسگرایی در «آبی گرم‌ترین رنگ است»انتشار اولین گزارش رسمی گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه تبعیض و خشونت براساس گرایش جنسی و هویت جنسیتیانتشار اولین گزارش رسمی گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه تبعیض و خشونت براساس گرایش جنسی و هویت جنسیتیسکس چیست و رابطه جنسی درست چه ویژگی‌هایی دارد؟سکس چیست و رابطه جنسی درست چه ویژگی‌هایی دارد؟ماه مشاهده‌پذیری دوجنسگرایی+ماه مشاهده‌پذیری دوجنسگرایی+افزایش نرخ دوجنسگرایی و رابطه با هم‌جنس، بویژه در میان زنانافزایش نرخ دوجنسگرایی و رابطه با هم‌جنس، بویژه در میان زنانانتقاد از تبعیض علیه پناهجویان دوجنسگرا در فستیوال رنگین کمانی استکهلمانتقاد از تبعیض علیه پناهجویان دوجنسگرا در فستیوال رنگین کمانی استکهلمروایت های ما : زینبروایت های ما : زینبنمایش افراد ترنس در رسانه‌هانمایش افراد ترنس در رسانه‌هامعرفی کتاب «پویایی زندگی مردان دوجنس‌گرا: چشم اندازهای پژوهش اجتماعی»معرفی کتاب «پویایی زندگی مردان دوجنس‌گرا: چشم اندازهای پژوهش اجتماعی»یکی از ما - فصل دوم - قسمت ششم: فصل پروازیکی از ما - فصل دوم - قسمت ششم: فصل پروازپیام سازمان جهانی ایلگا به مناسبت روز آشکارسازیپیام سازمان جهانی ایلگا به مناسبت روز آشکارسازیدو جنس کافی نیست: زن، مرد، میان‌جنسیدو جنس کافی نیست: زن، مرد، میان‌جنسیدوجنسگراییدوجنسگراییواژه نامهواژه نامهکریسمس رنگین کمانی‌کریسمس رنگین کمانی‌۲۳ سپتامبر روز مشاهده‌پذیری دوجنس‌گرایان۲۳ سپتامبر روز مشاهده‌پذیری دوجنس‌گرایانچطور کوئیر بودن دوجنس‌گرایی را محو کردچطور کوئیر بودن دوجنس‌گرایی را محو کردروز جهانی حقوق بشرروز جهانی حقوق بشردزیره اخوان کیست؟دزیره اخوان کیست؟دوجنسگرایان و ارولاندودوجنسگرایان و ارولاندوفعالان دوجنسگرا در سالی که گذشتفعالان دوجنسگرا در سالی که گذشتآشکارسازی یا هفت خوان رستمآشکارسازی یا هفت خوان رستمچرا و چگونه درباره سکس صحبت کنیم؟چرا و چگونه درباره سکس صحبت کنیم؟دوجنسگراهراسی و نیاز به آگاهی رسانی - رادیو زمانهدوجنسگراهراسی و نیاز به آگاهی رسانی - رادیو زمانهبازتولید خشونت در گروه‌های به حاشیه رانده شدهبازتولید خشونت در گروه‌های به حاشیه رانده شدهمعرفی  اتحاد دوجنسگرایان ویکتوریا - استرالیامعرفی اتحاد دوجنسگرایان ویکتوریا - استرالیاقبل از پناهجویی نمی‌دانستم دوجنسگرا هستمقبل از پناهجویی نمی‌دانستم دوجنسگرا هستمما تنها نیستیم - پیترو آرتینوما تنها نیستیم - پیترو آرتینویکی از ما - فصل دوم - قسمت چهارم: زنی در قابیکی از ما - فصل دوم - قسمت چهارم: زنی در قابیکی از ما - فصل دوم - قسمت اول: اعتراضیکی از ما - فصل دوم - قسمت اول: اعتراضدگرجنسگراهنجاری و دگرجنسگرامحوریدگرجنسگراهنجاری و دگرجنسگرامحوریمی‌خواهم دست از پنهان کردن هویتم بکشممی‌خواهم دست از پنهان کردن هویتم بکشمترامپ چگونه از «آزادی مذهبی» برای حمله به حقوق LGBT استفاده می‌کندترامپ چگونه از «آزادی مذهبی» برای حمله به حقوق LGBT استفاده می‌کندگرایش جنسی من چیه؟گرایش جنسی من چیه؟مانیفست دوجنس‌گرایی+: حامی دوستان دوجنس‌گرا، همه­‌جنس‌­گرا و کوییر خود باشید!مانیفست دوجنس‌گرایی+: حامی دوستان دوجنس‌گرا، همه­‌جنس‌­گرا و کوییر خود باشید!گپی با درگ کویین ایرانی، «ماهریل اوهارا»گپی با درگ کویین ایرانی، «ماهریل اوهارا»پیام سازمان ایلگای اروپا به مناسبت روز جهانی مهاجرانپیام سازمان ایلگای اروپا به مناسبت روز جهانی مهاجرانآشکارسازی در فضای مجازیآشکارسازی در فضای مجازیبه تصورات اشتباه درباره نقش دوجنسگرایان در انتقال ایدز پایان دهیمبه تصورات اشتباه درباره نقش دوجنسگرایان در انتقال ایدز پایان دهیمخبرنامه گویا :‌دوجنس‌گرایان ایرانی و حق و حقوق قانونی‌خبرنامه گویا :‌دوجنس‌گرایان ایرانی و حق و حقوق قانونی‌دوجنسگرایان هم بخشی از ال‌جی‌بی‌تی‌ها هستنددوجنسگرایان هم بخشی از ال‌جی‌بی‌تی‌ها هستندداستان‌های غیرقابل روایت دوجنس‌گراییداستان‌های غیرقابل روایت دوجنس‌گراییمعرفی چند شبکه‌ حمایتی برای زنان دوجنس‌گرامعرفی چند شبکه‌ حمایتی برای زنان دوجنس‌گرایکی از ما - قسمت یازدهم: باران‌های موسمییکی از ما - قسمت یازدهم: باران‌های موسمی«رخدادهای مجازی ماه افتخار»«رخدادهای مجازی ماه افتخار»یکی از ما - قسمت دوازدهم: خط‌های موازییکی از ما - قسمت دوازدهم: خط‌های موازیآغاز به کار "دوجنسگرا"آغاز به کار "دوجنسگرا"معرفی کتاب:  دوجنس‌گرایی و چالش سیاست لزبینی، رابطه جنسی، صداقت و انقلابمعرفی کتاب: دوجنس‌گرایی و چالش سیاست لزبینی، رابطه جنسی، صداقت و انقلابدوجنسگرا یک ساله شددوجنسگرا یک ساله شدفرهنگ دوجنسگرایی در توییتر چگونه ساخته می‌شود و شکل می‌گیردفرهنگ دوجنسگرایی در توییتر چگونه ساخته می‌شود و شکل می‌گیردمی‌خواهید با یک فرد ترنس رابطه جنسی برقرار کنید؟ این راهنما برای شماستمی‌خواهید با یک فرد ترنس رابطه جنسی برقرار کنید؟ این راهنما برای شماستاقلیت‌های جنسی و جنسیتی در ایران، خاورمیانه و جهاناقلیت‌های جنسی و جنسیتی در ایران، خاورمیانه و جهانآیا من دوجنس گرا یا همه جنس گرا هستم؟آیا من دوجنس گرا یا همه جنس گرا هستم؟مبارکه؛ دختره یا پسره؟ میان‌جنسیه!مبارکه؛ دختره یا پسره؟ میان‌جنسیه!روز مشاهده‌ پذیری لزبین‌هاروز مشاهده‌ پذیری لزبین‌هاچی بگیم و چی نگیم؟چی بگیم و چی نگیم؟دوجنسگرا یک‌ساله شد. ۸ مارس، روز برابری‌خواهی جنسیتیدوجنسگرا یک‌ساله شد. ۸ مارس، روز برابری‌خواهی جنسیتیرشد باور به سیالیت گرایش جنسی و رد تک‌جنس‌گرایی در میان جوانانرشد باور به سیالیت گرایش جنسی و رد تک‌جنس‌گرایی در میان جوانانشرایط پناهندگان دگرباش در آلمان و ترکیهشرایط پناهندگان دگرباش در آلمان و ترکیهروایت‌های ما : از عشق ممنوعه تا خودم در آینهروایت‌های ما : از عشق ممنوعه تا خودم در آینهشخصیت‌های دوجنسگرا در برنامه‌های تلویزیونی سال گذشتهشخصیت‌های دوجنسگرا در برنامه‌های تلویزیونی سال گذشتهبرنامه‌های اسپانسری کانادا برای پناهندگان دگرباشبرنامه‌های اسپانسری کانادا برای پناهندگان دگرباش۲۵ نوامبر :‌ خشونت علیه زنان دوجنسگرا۲۵ نوامبر :‌ خشونت علیه زنان دوجنسگراشاهین شهابلو عکاس ایرانی به دلیل ابتلا به کرونا درگذشتشاهین شهابلو عکاس ایرانی به دلیل ابتلا به کرونا درگذشتزمینه‌های مشترک زنان دوجنسگرا در ایرانزمینه‌های مشترک زنان دوجنسگرا در ایران۱۰۰ نکته‌ برای حامی بهتری برای افرادی با جنسیت غیردوگانه بودن۱۰۰ نکته‌ برای حامی بهتری برای افرادی با جنسیت غیردوگانه بودنهویت، رفتار و بهداشت مردان دوجنسگراهویت، رفتار و بهداشت مردان دوجنسگرااولین پیش‌کنفرانس دوجنسگرایی در ایلگا آسیااولین پیش‌کنفرانس دوجنسگرایی در ایلگا آسیاغیرهمجنس‌گرایان هم با همجنس خود ازدواج می‌کنندغیرهمجنس‌گرایان هم با همجنس خود ازدواج می‌کنندمردانگی در مردان ترنسمردانگی در مردان ترنسیکی از ما - قسمت چهارم :‌ آخر بازییکی از ما - قسمت چهارم :‌ آخر بازییکی از ما - قسمت نهم: هیسیکی از ما - قسمت نهم: هیستاکید بر  تنوع گرایش‌های جنسی و هویت‌های جنسیتی در سمینار  سالانه تشکل‌های زنان و زنان دگر-همجنسگرای ایرانی در آلمانتاکید بر تنوع گرایش‌های جنسی و هویت‌های جنسیتی در سمینار سالانه تشکل‌های زنان و زنان دگر-همجنسگرای ایرانی در آلمانبه رسمیت بشناس: صدای مردان دوجنس‌گرابه رسمیت بشناس: صدای مردان دوجنس‌گراناآگاهی مقامات قضایی درباره وضعیت پناهجویان دوجنس‌گرا، آنها را به ورطه مرگ می‌کشاندناآگاهی مقامات قضایی درباره وضعیت پناهجویان دوجنس‌گرا، آنها را به ورطه مرگ می‌کشاندمحو دوجنسگرایی در  «نارنجی مد جدید است»محو دوجنسگرایی در «نارنجی مد جدید است»آیا همه باید میل جنسی و عاطفی داشته باشند؟آیا همه باید میل جنسی و عاطفی داشته باشند؟مرکز منابع دوجنس‌گراییمرکز منابع دوجنس‌گراییمعنی لغت «دوجنسگرا» در لغتنامه  Merriam-Webster تغییر کردمعنی لغت «دوجنسگرا» در لغتنامه Merriam-Webster تغییر کردلایه برداری از برچسب‌ها: روابط چندمهری یا پلی‌امری‌لایه برداری از برچسب‌ها: روابط چندمهری یا پلی‌امری‌بیایید به ستیز با دگرباشان و رنگین‌کمانی‌ها بخندیمبیایید به ستیز با دگرباشان و رنگین‌کمانی‌ها بخندیمروز آگاهی‌رسانی درباره افراد میان‌جنسیروز آگاهی‌رسانی درباره افراد میان‌جنسیمعرفی فیلم : رفتار درخورمعرفی فیلم : رفتار درخورنمودارهایی از حقایق زندگی دوجنسگرایاننمودارهایی از حقایق زندگی دوجنسگرایانمعرفی کتاب «راهنمای دوجنس‌گرا برای حضور در جهان»معرفی کتاب «راهنمای دوجنس‌گرا برای حضور در جهان»روز افتخار همه‌جنسگرایانروز افتخار همه‌جنسگرایانیکی از ما – قسمت سوم : خواستگارییکی از ما – قسمت سوم : خواستگاریمقدمه‌ای بر ادبیات فارسی از همواروتیسیسم تا حضور دگرباشانمقدمه‌ای بر ادبیات فارسی از همواروتیسیسم تا حضور دگرباشانهفته مشاهده‌پذیری هیچ‌جنسگرایی و هیچ‌جنسگرایان از راه رسید!هفته مشاهده‌پذیری هیچ‌جنسگرایی و هیچ‌جنسگرایان از راه رسید!کنفرانس دوجنس‌گرایان بریتانیا BiConکنفرانس دوجنس‌گرایان بریتانیا BiConجنبش کارگری و جنبش حقوق دگرباشان و رنگین‌کمانی‌ها چگونه با یک‌دیگر همکاری می‌کنند؟جنبش کارگری و جنبش حقوق دگرباشان و رنگین‌کمانی‌ها چگونه با یک‌دیگر همکاری می‌کنند؟یکی از ما - قسمت دوم : ازدواجیکی از ما - قسمت دوم : ازدواجکوییر چیست؟کوییر چیست؟اقلیت در اقلیتاقلیت در اقلیتراهنمای پژوهش و نگارش با احترام به حقوق دوجنسگرایانراهنمای پژوهش و نگارش با احترام به حقوق دوجنسگرایانپرسش و پاسخ به مناسبت هفته مشاهده‌پذیری دوجنسگرایانپرسش و پاسخ به مناسبت هفته مشاهده‌پذیری دوجنسگرایانگروه موسیقی تتو و دوجنسگراییگروه موسیقی تتو و دوجنسگراییکنار هم می‌ایستیم و برای احقاق حقوقمان قدم بر می‌داریمکنار هم می‌ایستیم و برای احقاق حقوقمان قدم بر می‌داریموبلاگ گروه تاریخ دوجنسگراییوبلاگ گروه تاریخ دوجنسگراییکوییرپارتی با زینبکوییرپارتی با زینبپناهجویان دگرباش به دلیل فرمان مهاجرتی ترامپ در ترکیه گیر افتاده‌اندپناهجویان دگرباش به دلیل فرمان مهاجرتی ترامپ در ترکیه گیر افتاده‌اندمعرفی کتاب: درک دوجنسگراییمعرفی کتاب: درک دوجنسگراییسرویس فارسی بی‌بی‌سی متهم به هموفوبیا و دگرباش‌هراسی شدسرویس فارسی بی‌بی‌سی متهم به هموفوبیا و دگرباش‌هراسی شدمحو دوجنسگرایی،‌  در سریال گلی Gleeمحو دوجنسگرایی،‌ در سریال گلی Gleeدرباره مادرباره ماما تنها نیستیمما تنها نیستیمچگونه از دوجنسگرایان و همه جنسگرایان حمایت کنیم؟چگونه از دوجنسگرایان و همه جنسگرایان حمایت کنیم؟مجله چراغ:‌ مصاحبه با سیما، دوجنسگرای ایرانیمجله چراغ:‌ مصاحبه با سیما، دوجنسگرای ایرانیدوجنسگراها و آشکارسازی دیرتر و سخت‌تردوجنسگراها و آشکارسازی دیرتر و سخت‌تریکی از ما - قسمت پانزدهم: گرم اما تلخیکی از ما - قسمت پانزدهم: گرم اما تلخهویت جنسیتی غیردوگانه (نان‌باینری) و کلیشه‌های جنسیتیهویت جنسیتی غیردوگانه (نان‌باینری) و کلیشه‌های جنسیتیاشتباهاتی که نباید مرتکب‌ شداشتباهاتی که نباید مرتکب‌ شدصدای دوجنسگراصدای دوجنسگراآگاهی رسانی درباره افراد میان‌جنسی/اینترسکسآگاهی رسانی درباره افراد میان‌جنسی/اینترسکسموانع حضور دگرباشان و رنگین‌کمانی‌ها در سازمان‌های سیاسی-اجتماعیموانع حضور دگرباشان و رنگین‌کمانی‌ها در سازمان‌های سیاسی-اجتماعییکی از ما - قسمت سیزدهم: بازی‌های تکرارییکی از ما - قسمت سیزدهم: بازی‌های تکراری"  South of Nowhere "جنوب ناکجاآباد"  South of Nowhere "جنوب ناکجاآبادما تنها نیستیم - آلفرد کنزیما تنها نیستیم - آلفرد کنزیآرشیو دوجنسگراییآرشیو دوجنسگرایییکی از ما - فصل دوم، قسمت دوم: شالیکی از ما - فصل دوم، قسمت دوم: شالسریال The L Word کلمهٔ لام‌دار یا کلمهٔ اِلسریال The L Word کلمهٔ لام‌دار یا کلمهٔ اِلموافقت دولت بریتانیا پس از سه سال با درخواست پناهندگی اوراشیا ادواردز، دوجنسگرای جاماییکاییموافقت دولت بریتانیا پس از سه سال با درخواست پناهندگی اوراشیا ادواردز، دوجنسگرای جاماییکاییاولین تارنمای فارسی زبان برای حقوق دوجنسگرایاناولین تارنمای فارسی زبان برای حقوق دوجنسگرایانیکی از ما - قسمت هفتم: قایق مایکی از ما - قسمت هفتم: قایق ماAround the World: Iran and Bisexual ActivismAround the World: Iran and Bisexual Activismزنان دوجنسگرا در حاشیهزنان دوجنسگرا در حاشیهیکی از ما - فصل دوم - قسمت پنجم: هفت سین رنگین‌کمانیکی از ما - فصل دوم - قسمت پنجم: هفت سین رنگین‌کماناکثر زن‌ها هرگز دگرجنس‌گرا نیستند؛ آنها یا هم‌جنس‌گرا هستند یا دوجنس‌گرااکثر زن‌ها هرگز دگرجنس‌گرا نیستند؛ آنها یا هم‌جنس‌گرا هستند یا دوجنس‌گرا+فرهنگ ناموسی و خشونت علیه دوجنسگرایان+فرهنگ ناموسی و خشونت علیه دوجنسگرایانگفت و گو با دزیره اخوان، کارگردان و بازیگر «رفتار درخور»گفت و گو با دزیره اخوان، کارگردان و بازیگر «رفتار درخور»حرف‌هایی که شاید ندانید ترنس‌هراسانه هستندحرف‌هایی که شاید ندانید ترنس‌هراسانه هستندزندگی یک پناه‌جوی دوجنس‌گرا در ترکیهزندگی یک پناه‌جوی دوجنس‌گرا در ترکیهیکی از ما - قسمت چهاردهم: آواریکی از ما - قسمت چهاردهم: آواردوجنسگراهراسی و همه جنسگرا ستیزی چیست؟دوجنسگراهراسی و همه جنسگرا ستیزی چیست؟